JBL ProScape NPK Macroelements 500ml

Обява ID: 1392
Видяно: 667
Добавена на: 07-05-2019
Изтича: 06-05-2023
Подробности
Състояние: Използвано
Доставка за сметка на: Купувача

JBL ProScape NPK Macroelements 500ml

Елементите азот N, фосфор P и калий K играят много важна роля в жизнено важни функции на растеният. В дивата природа има неограничени количества от трите основни макроелемента. В аквариумите обаче нивата им бързо падат до минимума и често това е лимитиращ фактор в растежа на водните растения. Азотът в няколко форми е важен за растенията: нитрати NO3 и нитрити NO2, а също и амини NH2.

Растежът на здравите растения е основан на три важни принципа: Източник на светлина, предоставяне на въглероден диоксид CO2 и адекватно/оптимално количество хранителни вещества, микро- и макро-елементи. Според последните изследвания за добавянето на хранителни вещества най-оптималното количество може да се определи според закона на Liebig за минимума. Според тази концепция хранителните съставки, чиито количества са най-близо до минумума ограничават растежа на растенията, независимо дали става дума за микро- или макроелемент. Микроелементите са т.н. трейс-елементи, от които водните растения се нуждаят, но в много малки количества. Докато макро-елементите са необходими в значително по-големи количества за правилния растеж на растенията. Когато аквариумът не е заселен с много риби, микро-елементите, както и макро-елементите като азот N, фосфор P и калий K бързо падат до минимума.

Поддържането на следните концентрации за силно заселен аквариум в общия случай води до най-добри резултати:
CO2: 20-35 mg/l
Нитрати (NO3): 10-30 mg/l
Калий (K): 10-30 mg/l
Фосфати (PO4): 0.1-1.5 mg/l
Желязо (Fe): 0.1-0.5 mg/l
Магнезий (Mg): 5-10 mg/l

Макро-елементите може лесно да се добавят посредством JBL ProScape NPK Macroelements или с добавянето на всеки индивидуален компонент независимо. В случай, че се избере втория метод - препоръчва се измерването на всичките тези параметри всеки път.

Добавянето на желязо Fe и микроелементи в балансирано съотношение става най-лесно и практично с JBL ProScape Fe + Microelements 250ml.

1ml от JBL ProScape NPK Macroelements съдържа:
50mg азот N - нитратен азот
2mg фосфати PO4
30mg калий K
1mg магнезий Mg

5ml от JBL ProScape NPK Macroelements добавени на всеки 100 литра аквариумна вода увеличават концентрацията както следва:
2.5mg нитрати NO3
0.1mg фосфати PO4
1.5mg калий K
0.05mg магнезий Mg

Дозиране:
При подаване на CO2:
* Нормалната доза е 5мл на всеки 100 литра аквариумна вода при добре залесен аквариум, осветление не по-малко от 1W/L (ват на литър).
* Понижена доза от 2.5мл на всеки 100 литра аквариумна вода при по-слабо залесен аквариум или по-слабо осветление.

В случай, че не подаване на CO2:
* Нормалната доза е 2.5мл на всеки 100 литра аквариумна вода при добре залесен аквариум, осветление около 1W/L (ват на литър).
* Понижена доза от 1мл на всеки 100 литра аквариумна вода при по-слабо залесен аквариум или по-слабо осветление.

Нивото на усвояване на азот варира в различните аквариуми, в зависимост от растенията, осветлението, количеството CO2 и т.н. По тази причина дозировката е само за ориентир, но е удачно периодичното следене на концентрацията на нитрати с JBL NO3 Test, на фосфати с JBL PO4 Test и калий с JBL K Potassium Test. При необходимост дозировката може леко да се повиши или намали

Цена: 20 Лева
Телефон: 0899577637
Публикувана от:
Локация
гр. Търговище, област Търговище
Запад 2
Обяви на потребителя
Последно разглеждани обяви

Популярни търсения:

CD-поставка ,
Транспортни услуги с микробус,
Хидрохинон чист 99 %, Акумулаторен градински тример за, Соларна,светодиодна външна лампа с, Слънчева, соларна външна лампа, Разклонител 6 гнезда , Работна лампа LED с,