×

Внимание

ОБЯВАТА Е ИЗТЕКЛА
×
ОБЯВАТА Е ИЗТЕКЛА

JBL ProScape NPK Macroelements 500ml

Обява ID: 1392
Видяно: 731
Добавена на: 07-05-2019
Изтича: 06-05-2023
Подробности
Състояние: Използвано
Доставка за сметка на: Купувача

JBL ProScape NPK Macroelements 500ml

Елементите азот N, фосфор P и калий K играят много важна роля в жизнено важни функции на растеният. В дивата природа има неограничени количества от трите основни макроелемента. В аквариумите обаче нивата им бързо падат до минимума и често това е лимитиращ фактор в растежа на водните растения. Азотът в няколко форми е важен за растенията: нитрати NO3 и нитрити NO2, а също и амини NH2.

Растежът на здравите растения е основан на три важни принципа: Източник на светлина, предоставяне на въглероден диоксид CO2 и адекватно/оптимално количество хранителни вещества, микро- и макро-елементи. Според последните изследвания за добавянето на хранителни вещества най-оптималното количество може да се определи според закона на Liebig за минимума. Според тази концепция хранителните съставки, чиито количества са най-близо до минумума ограничават растежа на растенията, независимо дали става дума за микро- или макроелемент. Микроелементите са т.н. трейс-елементи, от които водните растения се нуждаят, но в много малки количества. Докато макро-елементите са необходими в значително по-големи количества за правилния растеж на растенията. Когато аквариумът не е заселен с много риби, микро-елементите, както и макро-елементите като азот N, фосфор P и калий K бързо падат до минимума.

Поддържането на следните концентрации за силно заселен аквариум в общия случай води до най-добри резултати:
CO2: 20-35 mg/l
Нитрати (NO3): 10-30 mg/l
Калий (K): 10-30 mg/l
Фосфати (PO4): 0.1-1.5 mg/l
Желязо (Fe): 0.1-0.5 mg/l
Магнезий (Mg): 5-10 mg/l

Макро-елементите може лесно да се добавят посредством JBL ProScape NPK Macroelements или с добавянето на всеки индивидуален компонент независимо. В случай, че се избере втория метод - препоръчва се измерването на всичките тези параметри всеки път.

Добавянето на желязо Fe и микроелементи в балансирано съотношение става най-лесно и практично с JBL ProScape Fe + Microelements 250ml.

1ml от JBL ProScape NPK Macroelements съдържа:
50mg азот N - нитратен азот
2mg фосфати PO4
30mg калий K
1mg магнезий Mg

5ml от JBL ProScape NPK Macroelements добавени на всеки 100 литра аквариумна вода увеличават концентрацията както следва:
2.5mg нитрати NO3
0.1mg фосфати PO4
1.5mg калий K
0.05mg магнезий Mg

Дозиране:
При подаване на CO2:
* Нормалната доза е 5мл на всеки 100 литра аквариумна вода при добре залесен аквариум, осветление не по-малко от 1W/L (ват на литър).
* Понижена доза от 2.5мл на всеки 100 литра аквариумна вода при по-слабо залесен аквариум или по-слабо осветление.

В случай, че не подаване на CO2:
* Нормалната доза е 2.5мл на всеки 100 литра аквариумна вода при добре залесен аквариум, осветление около 1W/L (ват на литър).
* Понижена доза от 1мл на всеки 100 литра аквариумна вода при по-слабо залесен аквариум или по-слабо осветление.

Нивото на усвояване на азот варира в различните аквариуми, в зависимост от растенията, осветлението, количеството CO2 и т.н. По тази причина дозировката е само за ориентир, но е удачно периодичното следене на концентрацията на нитрати с JBL NO3 Test, на фосфати с JBL PO4 Test и калий с JBL K Potassium Test. При необходимост дозировката може леко да се повиши или намали

Цена: 20 Лева
Телефон: 0899577637
Публикувана от:
Локация
гр. Търговище, област Търговище
Запад 2
Обяви на потребителя
Последно разглеждани обяви

Популярни търсения:

Продавам 25,651 дка земя,
Продавам 22,170 дка земя,
Продавам право на строеж, Продавам терен за къмпинг, Продавам земеделска земя в, Продавам земеделска земя в, Продавам земеделска земя в, Продавам 14,947 дка земя,